De Griekse premier Alexis Tsipras lijkt nog steeds niet bereid de komende twee weken serieus het gesprek aan te gaan met de schuldeisers van Griekenland. Beleggers reageren nerveus.
De Griekse premier Alexis Tsipras herhaalde zondag af te willen van de huidige noodkredieten van de eurolanden en het IMF. Hij zet onverminderd in op nieuwe afspraken, waarbij er meer ruimte moet ontstaan voor het herstel van de Griekse economie.
De ramkoers ten opzichte van de andere eurolanden die hiermee wordt gekozen, dreigt Griekenland binnenkort af te sluiten van al zijn geldstromen.
Deadline voor deal met Grieken: eind februari
Officieel heeft de nieuwe Griekse regering tot eind februari om tot een akkoord te komen over bezuinigings- en hervormingsafspraken die met de vorige regering zijn gemaakt. Als er dan geen deal ligt, blijft Griekenland in de ogen van zijn Europese partners en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) officieel in gebreke bij het nakomen van gemaakte afspraken. Een reeds toegezegde tranche van noodhulp van ruim 7 miljard euro wordt dan niet uitgekeerd.
Volgens diverse schattingen kan dat in maart en april al problemen opleveren. Griekenland moet dan aflopende leningen van het IMF herfinancieren en loopt dan mogelijk vast met uitbetalingen door overheidsorganen.
Geldkraan ECB
Gevoelig punt is ook wat de Europese Centrale Bank (ECB) doet. Afgelopen woensdag gaf de ECB een keiharde waarschuwing: Griekse banken mogen geen geld meer lenen bij de ECB als ze daarvoor Griekse staatsobligaties in onderpand geven. De ECB oordeelde dat je er niet meer vanuit kunt gaan dat Griekenland zich zal houden aan bestaande bezuinigings- en hervormingsafspraken.
De beslissing van de ECB betekent dat er een belangrijke directe kredietlijn tussen Griekse banken en Europese Centrale Bank is afgekapt. Griekse banken mogen van de ECB nog wel een beroep doen op noodleningen die niet door de ECB zelf, maar door de Griekse centrale bank worden verstrekt — de zogenoemde Emergency Liquidity Assitance (ELA).
Grote vraag hierbij is: hoeveel ruimte krijgen Griekse banken nog om de ELA-steun uit te breiden, als er bijvoorbeeld meer spaargeld wegstroomt. De ECB heeft namelijk het recht om de Griekse centrale bank te verbieden verdere noodsteun te verlenen, als de indruk ontstaat dat Griekse banken niet zozeer een probleem hebben met de kortetermijnfinanciering, maar eigenlijk min of meer failliet zijn. Op dat moment is een escalatie van financiële problemen heel dichtbij.
Griekse beurs in paniek
Dit sombere vooruitzicht joeg de rente op driejarige Griekse staatsleningen maandag naar het hoogste niveau sinds het dieptepunt van de schuldencrisis in 2012. De marktrente op tienjarig Grieks staatspapier steeg maandag 0, 56 procentpunt tot 10,68 procent.
De beurs in Athene stond in de ochtendhandel bijna 5 procent in de min.
"De schuldenproblematiek rondom Griekenland zal de markt de komende tijd blijven beheersen", zei analist Joost Verbeek van Theodoor Gilissen maandag. De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het einde van de ochtend 1,1 procent lager op 449,63 punten. De MidKap daalde 0,9 procent tot 671,48 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs leverden tot 1,5 procent in.
Woensdag volgt een nieuwe confrontatie tussen de Griekse regering en de overige eurolanden, als minister van Financiën Yanis Varoufakis in Brussel aanschuift bij een vergadering van de eurogroep. De club van ministers van Financiën bespreekt de Griekse situatie dan, onder het voorzitterschap van de Nederlandse minister Jeroen Dijsselbloem.
Lees ook het artikel: Deze verkiezingsbeloften slikte Griekse regering in, maar is het genoeg?
bron: ANP/Z24
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl